Vår politik / EU-valet 2024

EU-valet 2024

Något att längta efter

Europa står inför ett vägval. Vi kan gå mot en accelererad klimatkris, fler som dör på Medelhavet och ökad fascism i Europa. Men det behöver inte bli så. Vi kan också bygga en grön och rättvis värld att längta efter – men då behöver fler rösta på gröna politiker som vill förändra!

Inte en krona till fossilindustrin

Varje år ger EU bort 660 miljarder till företag som förstör vår framtid. Vi vill istället lägga de pengarna på att skapa en grönare värld som dessutom är roligare att leva i.

Mer nattåg åt folket

I vårt Europa kan du gå och lägga dig på ett tåg i Sverige och vakna upp Amsterdam, Prag eller Paris! Vi satsar på att göra det klimatsmarta resandet både billigare och enklare.

Fuck fast fashion - älska second hand

Fast fashion-industrin är en gigantisk klimatbov. Vi vill förbjuda företag som H&M och Shein från att bränna upp kläder och samtidigt göra second hand mycket billigare.

Stå upp för aborträtten

Det borde inte spela någon roll vart du föds – du borde alltid få bestämma när du själv ska ha barn och inte. Vi vill garantera rätt till abort i hela EU och göra abortförbud olagligt.

Upp till kamp mot skurkstatern

När Israel mördar barn i Gaza, när Putin bombar Ukraina, när Kina sätter uigurer i arbetsläger, när Iran mördar oliktänkande och när Ungern avskaffar demokratin: Då tar vi kampen mot skurkstaterna.

Ingen ska dö på medelhavet

Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal. Ändå finns det inga lagliga vägar in i EU. Vi vill skapa säkra vägar till Europa för de som flyr krig och förtryck.

​Mer information

Vill du läsa mer om vad Grön Ungdom och Miljöpartiet vill i EU-parlamentet? Läs Miljöpartiets EU-valmanifest här: https://www.mp.se/valmanifest-till-eu-valet-2024/

​Beställ kampanjmaterial: https://butik.mp.se/gron-ungdom

​Externa granskningar

Granskning av partiernas löften i miljö- och klimatpolitiken: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/fran-uselt-till-utmarkt-miljobetyg-pa-sveriges-eu-parlamentariker/

Den gröna gruppen i EU-parlamentet (som Miljöpartiet tillhör) har bäst klimat- och miljöpolitik enligt Europas samlade miljörörelse: https://caneurope.org/eu-parliament-scoreboard-protectors-procrastinators-prehistoric-thinkers/ 


Grön Ungdoms prioriterade frågor i EU-valet 2024

Klimat

  • Inte en krona till fossilindustrin
  • Mer nattåg åt folket
  • Fuck fast fashion - älska second hand

Rättvisa

  • Stå upp för aborträtten
  • Upp till kamp mot skurkstaterna
  • Ingen ska dö på medelhavet

VÅR POLITIK

Läs om vår politik!

EU-valet 2024

Klimat

Feminism

Antirasism

Migration

Djurrätt

Ekonomi & skatter

Transport

HBTQI

Global rättvisa

Skola

Miljö

Energi & industri

Psykisk ohälsa

Arbetsmarknad

Bostad

SOM SAGT.
DU ÄR VIKTIG!