Aktuellt / 1 maj 2022

Politik för bättre villkor på jobbet.

Miljöpartiet grundades på ­80-talet ur freds-, kvinno- och miljörörelsen. Vi har av ­förklarliga skäl inte samma förankring i arbetarrörelsen som S och V. Men trots det kan och bör vi driva arbetsmarknadspolitik för 2000-talet!

I valrörelsen kommer Grön ungdom därför att kämpa för tryggare anställningar, sex timmars arbetsdag i ­slitsamma yrken och inte minst för att ­skrota karensdagen.


Grön Ungdom kräver:

1. Stopp för otrygga anställningar samt rätt till heltid

Vi vill se ett stopp för missbruk av visstidsanställningar och obetalda praktikplatser samt ge gigarbetare rätt till facklig anslutning, kollektivavtal och rätt att påverka sin arbetsmiljö. Rätt till heltid borde dessutom vara en självklarhet.

2. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön i slitsamma yrken

Trots att produktiviteten har fördubblats sedan 60-talet jobbar vi lika långa dagar nu som då. Det är orimligt, speciellt när arbetare fortfarande slits ut i förtid av tunga lyft, monotona arbetsställningar och stressrelaterade sjukdomar. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön borde bli norm i slitsamma yrken.

3. Slopa karensavdraget

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet. Det borde gälla oavsett pandemi eller inte. Karensdagen slår hårdast mot de som jobbar deltid, de som jobbar natt med långa arbetspass eller de som helt enkelt inte kan jobba hemifrån. Som av en händelse handlar det ofta om kvinnodominerade låglöneyrken – att slopa karensdagen är därför en extremt viktig rättvise- och jämställdhetsreform.