Migration

Idag bor vi i en värld med gränser. Människor har inte rätt till samhället på lika villkor, alla har inte samma rätt till den fria rörligheten och migrationspolitiken är varken medmänsklig eller ansvarsfull. Vi gröna är de enda som står upp för rätten att röra sig fritt – oavsett om människor vill flytta på sig för att jobba, plugga eller för att de behöver skydd.

Under 2011 dog fler än 1500 människor när de under osäkra förhållanden försökte ta sig över Medelhavet. En anledning till att resan görs under så osäkra förhållanden är att det är omöjligt att söka visum till ett europeiskt land för att söka asyl. Vi tycker att det är oacceptabelt att människor dör i sökandet efter ett bättre liv. Vi har en vision om ett Europa, och en värld, där alla har samma rätt till den fria rörligheten.

Det regelverk som idag avgör vem som får stanna i Sverige är allt för inhuman. När barn som vuxit upp i Sverige utvisas, när familjer splittras och när de som behöver skydd allra mest skickas till en säker död är det tydligt att lagen behöver breddas och humaniseras.

Vi tror att en annan värld är möjlig. Vi vill ha en värld där alla har rätt till samhället på lika villkor. En värld där alla människor har möjlighet att flytta, och ingen tvingas fly.