Hej! Nästa vecka, på måndag den 22:a Augusti klockan 19:00, har vi ett beslutande medlemsmöte där vi ska välja våra ombud till Grön Ungdoms förbundskonferens.

Du kan kandidera genom att maila agnes.johansson@mp.se, det blir dock en sista minuten-kandidatur eftersom att valberedningen stängde sin kandidatur i söndags.

Maila elonwissing@hotmail.com för att anmäla dig till mötet 🙂

Share this article:

Tags:

PRESSMEDDELANDE 5/2, 2015

Jokkmokk – Yngre och grönare
Grön Ungdom Jokkmokk, en del av Grön Ungdom Norrbotten, har nu startas upp och är därmed det första gröna ungdomsförbundet i Jokkmokks kommun.

Grön Ungdom Norrbotten består således nu av Kiruna, Luleå och Jokkmokk. Vi växer och blir starkare.

Varför startas det ett Grön Ungdom Jokkmokk nu?
– “Tanken har funnits länge. Nu är tiden rätt efter supervalåret och nu när vi fått en ny regering så kände vi att det är dags att göra Jokkmokk lite grönare för vår och kommande generationer”, säger Ylva Beland, en av initiativtagarna till Grön Ungdom Jokkmokk.

Kontaktpersoner
Ylva Beland, Initiativtagare till Grön Ungdom Jokkmokk;
070 215 24 26

Linus Gunnarsson, Språkrör, Grön Ungdom Norrbotten;
0768 51 99 48

Share this article:

Tags:

I Sverige råder en gruvboom. Prospekteringar samt planer på att öppna nya gruvor i Sverige har mötts av väldiga protester. Ojnareskogen på Gotland, Rönnbäcken i Västerbotten och Kallak i Jokkmokk är bara några exempel på berörda områden. En sak som är gemensam för dessa tre områden, förutom att en gruvexploatering hotar, är att områdena ligger i nära anslutning till skyddad natur eller är av intresse för att bli skyddad natur.

Miljöpartiet de gröna ska nu i helgen på sin kongress i Göteborg besluta om det valmanifest vi ska gå till val på. Där ska bland annat beslutas om vilka frågor vi ska prioritera om vi hamnar i regeringsställning i höst.

Tidigare i år hade Grön Ungdom sitt riksårsmöte i Skövde där medlemmar från hela landet var representerade. På mötet diskuterades vilka frågor som Grön Ungdom ska driva på Miljöpartiets kongress 2014. En av de mest diskuterade frågorna, som dessutom fick stöd från cirka 80 procent av deltagarna, var en förändrad minerallagstiftning:

Vi vill se en förändrad minerallag där skyddad natur förblir just skyddad, där miljö prioriteras framför vinster för multinationella företag. Förorenaren ska betala, vilket innebär att om det sker ett läckage på grund av gruvverksamheten, så är det bolaget som ska stå för kostnaderna, inte skattebetalarna.

Vi vill se en förändrad minerallag där kommunen också får en del av kakan, inte bara staten och företagen. Mineralavgiften måste höjas rejält, just nu ligger vi långt efter övriga Europa, där avgiften i snitt ligger runt 25 procent.

Miljöpartiet måste inte bara visa tydlighet i denna fråga under helgens kongress, det är även viktigt att i en eventuell regeringsställning prioritera frågan högt. Då kan vi också få med oss andra partier på en förändrad minerallag. Vi vill se en förändrad minerallag, nu!

 

Läs artikeln även i Norrbottens kuriren: http://www.kuriren.nu/nyheter/upp-till-bevis-miljopartiet-7654246.aspx (more…)

Share this article:

Tags:

Nu kör @hannalidstrom kampanjsläpp för oss i Norr! #grönu https://t.co/v3AXVzdEv2
Följ oss på Twitter